Ska du köpa multigym?

Välja hemmagym

När man funderar på att komma i gång med träning hemma så kan det vara en bra ide att investera i ett bra multigym. Det finns dock ett par sakar man bör tänka på innan man beställer en träningsmaskin till hemmet.

Var ska det placeras?

Även om det finns relativt små multigym så bör du räkna med att du måste han en takhöjd på minst 2,20M. Dom flesta har en höjd på åtminstone 2 M. Hammer California XP t.ex. som du ser på bilden. Denna modell passar bra som ett första val och det har ett viktmagasin på 60kg men du kan få hela 120 kg motstånd tack vare en speciell funktion på denna modell.

Det har måtten L x B x H 189 x 111 x 201 cm. Denna maskin har relativt normala mått. Du bör se till så att du har lite utrymme kring gymmet så att du inte känner dig instängd när du utför dina övningar. Det kan även vara bra att ha möjlighet att vädra så ett fönster är helt klart att föredra. Har du möjlighet så kan det även vara bra att montera en helkropps spegel så att du kan se så att du genomför övningarna på ett säkert och korrekt vis. Kika på youtube om du vill ha enkla träningstips för hemmagym. Det bästa är om du har möjlighet att ha ett helt rum som är avsett för träning så att du slipper ställa fram innan du kan börja träna.

Vad får det kosta?

Vill du endast ha en maskin där du bara ska träna med lättare vikter så finns det vettiga budget val för ca 6000kr. Ett bra multigym i denna klassen är Ablica 970 det har ett viktmagasin på 68kg. Tror du däremot att du kommer behöva mer motstånd när du tränar och du behöver ett viktmagasin på ca 100kg, då får du räkna med att betala 9-12000kr. I denna prisklass finns det många bra maskiner att välja bland. Det finns även väldigt smidiga och tysta maskiner som använder hydraliskt motstånd och inte har vanliga viktmagasin. Finnlo är ett märke som har flera typer av denna modell.

Vilka funktioner behöver du?

Dem flesta maskiner har liknande träningsmöjligheter men vissa har mer än andra och då kan det vara bra att ha funderat ut vilka minimikrav man har. Behöver du även träna kondition så kan en liten träningscykel vara en bra investering. Har du båda dessa hemma kan du enkelt både träna styrka och kondition. Annars kan man börja med att ta en löprunda för att sedan avsluta med ett styrkepass.

Hoppas att du nu har fått en lite klarare bild över vad som behövs för att hitta ett bra och billigt hemmagym. Det är enklare och i längden även billigare att kunna träna hela kroppen hemma men denna träning passar nog inte alla. När man är orolig för virus och många gym är stängda då kan det vara skönt att kunna träna när man har tid och lust. Med en gym utrustning hemma så slipper man vänta på sin tur och man slipper även att trängas i omklädningsrummet. Vänta inte kom igång hösten 2020! När det blir kallt,mörkt och ruggigt kan det vara skönt att kunna träna hela kroppen hemma.